Abortus InformatieTerug| Abortus Wet België| Abortus Wet Nederland | Abortusmethodes | Vraag & Antwoord | ABC | Links | Disclaimer | BBS Zon Vakanties | GRIEPPRIK
Abortus ABC - N -

NACURETTAGE
Indien niet alle weefselresten of bloedklonters verdwenen zijn wanneer de arts na een abortus een nacontrole uitvoert, moet de arts een nacurettage uitvoeren: de baarmoeder wordt leeggezoogen met behulp van een sonde.

NOODANTICONCEPTIE
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt de 2 volgende methodes aan:
1. Levonorgestrel methode (is de beste methode) De gebruiksnaam is NORLEVO. Je moet de twee tabletten zo snel mogelijk tegelijkertijd innemen, binnen de 72 uur na de onbeschermde betrekking. De WHO heeft onlangs aangetoond dat de 2 pillen tegelijkertijd innemen even efficiënt is als het vroegere schema 2x1 tablet met 12u tussen.Het voordeel van deze methode is dat ze 3 X efficiënter is en gepaard gaat met duidelijk minder neveneffecten dan de Yuzpe-methode. (2x2 methode).
2. "YUZPE" of "2 x 2" methode : Je moet 2 speciale anticonceptiepillen tegelijk nemen binnen de 72 uur na de onbeschermde betrekking. 12u later moet je opnieuw 2 pillen nemen .
Opgelet : je mag de "2 x 2"methode niet toepassen met om het even welke pil ! Elke dosis moet 100 mg EE en 500 mg LNG of 1 000 mg NG bevatten. Dit bekom je door : Neogynon (2x2p), Stediril (2x2p), Stediril-d (2x2p), Microgynon 30 (2x4p), Stediril 30 (2x4p), laatste kleur Trigynon (2x4p) of laatste kleur, Trinordiol (2x4p).
Om te voorkomen dat je misselijk wordt door de behandeling, kan je best tegelijk eten (eventueel ½ u vooraf iets innemen tegen misselijkheid). Moest je braken binnen de 2 uur na het innemen van de "Noodpil", moet je een nieuwe dosis pillen innemen.
Voor niet-pilgebruiksters : na het innemen van de "Noodpil" ben je voor volgende seksuele betrekkingen niet beschermd tot de volgende maandstonden !!!
De maandstonden kunnen te vroeg, op tijd of maximum 1 week te laat komen.
Hoe sneller er met de noodpil gestart wordt, hoe efficiënter de behandeling.
Elk uitstel van de eerste dosis met 12u verhoogt de kans op zwangerschap met
50 %. De "noodpil" is geen abortief middel.

De noodpil is een zeer goede hulp in nood, maar moet zeker niet als routineanticonceptie aanbevolen worden, omdat het toch minder efficiënt is als andere methodes. Het zal het risico op zwangerschap duidelijk doen dalen maar is, ook al gebruik je het correct, niet 100 % efficiënt. Kies je voor een condoom, dan kan je de noodpil best reeds in huis hebben : moest er dan wat mis gaan met je condoom, heb je alles bij de hand. Wil je starten met de pil, dan begin je daar best mee op de eerste of tweede dag van de menstruatie. Indien je meer dan 1 week overtijd bent of het bloedverlies was gering, moet je zeker je arts raadplegen voor een zwangerschapstest.Indien je ondanks de noodpil toch zwanger wordt en je wenst zwanger te blijven, is er geen reden om ongerust te zijn voor de baby.
Onveilig vrijen kan meestal met de noodpil opgevangen worden, maar de noodpil is zeker geen geschikt voorbehoedmiddel voor continu gebruik (enkel redmiddel in nood). Achteraf kan je daarom maar beter, in overleg met je arts, kiezen voor een andere vorm van anticonceptie die aangepast is aan je situatie en betrouwbaarder is.
De levonorgestrelmethode heeft duidelijk minder neveneffecten dan de vroegere MAP-pillen en is vrij, zonder doktersvoorschrift, te verkrijgen in elke apotheek voor de prijs van 8,68 EURO.

NOODPIL
Ook 'Morning After Pil' genoemd, werking zie noodanticonceptie.

NORLEVO
Merknaam van de noodpil (Morning After Pil)

B
G
J
L
Q
R
U
XLees de DISCLAIMER  | Gebruik van alle onderdelen van deze site geschied volledig op eigen risico. | Privacy Beleid |