Abortus InformatieTerug| Abortus Wet België| Abortus Wet Nederland | Abortusmethodes | Vraag & Antwoord | ABC | Links | Disclaimer | BBS Zon Vakanties | GRIEPPRIK
Abortus ABC

ABORTUS
Abortus is het afbreken van de zwangerschap. In België kan dit tot 12 weken na de bevruchting en bestaan er twee methoden: zuigcurettage en de abortuspil.

ABORTUSMETHODEN
In België bestaan er twee methoden om een abortus uit te voeren: zuigcurettage (= technische abortus) en abortuspil (= medicamenteuse abortus).
Bij een zuigcurettage word je plaatselijk verdoofd om zo je baarmoeder door middel van een sonde leeg te kunnen zuigen. Bij de abortuspilmethode zorgt de medicatie ervoor dat je baarmoeder samentrekt, waardoor het vruchtzakje afgestoten wordt.

ABORTUSPIL
Sinds juli 2000 kan een abortus in België ook uitgevoerd worden door inname van de abortuspil. In tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden gaat het niet om één pil, maar om meerdere pillen die je op verschillende dagen in een abortuscentrum of het ziekenhuis onder toezicht van een arts of hulpverlener moet innemen. Bij het eerste bezoek neem je 3 tabletten Mifégyne in. Deze pillen bevatten een anti-progestageen. Dit blokkeert de werking van het progesteron, een stof die het lichaam zelf aanmaakt om de ontwikkeling en innesteling van de bevruchte eicel te bevorderen. 36 tot 48 uur later moeten de prostaglandines (Cytotec) ingenomen worden in het abortuscentrum of ziekenhuis. Deze bevorderen het afstoten van de vrucht door het samentrekken van de baarmoeder.

ANTICONCEPTIE
Anticonceptie is letterlijk het tegengaan (anti) van de bevruchting (conceptie).
Het zijn alle methodes die de bevruchting van een rijpe eicel of de innesteling van een eicel voorkomen.
De pil blokkeert de ovulatie. Als er geen ovulatie is, is er geen bevruchting.
Het condoom, de spermaciden (zaaddodende middelen) of de contraceptieve kapjes (diafragma,...) verhinderen de doorgang van de spermatozoïden. Het zijn de zogeheten “barrières” of lokale methodes.
De koperen spiraaltjes hebben een dubbele werking:
- ze werken als spermacide (ze doden de spermatozoïden waardoor deze niet in de eileider geraken);
- ze verhinderen de innesteling (ze voorkomen dat het eitje zich in de baarmoeder gaat innestelen).
Noodanticonceptie zal meestal de ovulatie blokkeren en ze uitstellen.
Daarom is ze slechts doeltreffend voor één enkele seksuele betrekking en moet men een ander voorbehoedsmiddel gebruiken tot het einde van de cyclus.
Anderzijds is noodanticonceptie niet doeltreffend als het te laat wordt gebruikt en kan het de beginnende zwangerschap dus niet onderbreken.

ANTICONCEPTIEMIDDELEN
Anticonceptiemiddelen worden ook voorbehoedsmiddelen genoemd. Het zijn middelen waarvan je gebruik kan maken om te voorkomen dat je zwanger wordt. Je hebt veilige en minder veilige middelen.
De meest betrouwbare zijn: het condoom, het vrouwencondoom, de pil, de prikpil, het koperspiraaltje, het hormoonspiraaltje, het pessarium, implanon.
Minder betrouwbare methoden zijn: periodieke onthouding en de terugtrekmethode.

ANTICONCEPTIEPIL
Zie 'de pil'

ANTI-PROGESTAGEEN
Bestanddeel van de abortuspil dat de werking van het progesteron blokkeert, waardoor de ontwikkeling en innesteling van de bevruchte eicel tegengehouden wordt.

B
G
J
L
Q
R
U
XLees de DISCLAIMER  | Gebruik van alle onderdelen van deze site geschied volledig op eigen risico. | Privacy Beleid |