Abortus InformatieTerug| Abortus Wet België| Abortus Wet Nederland | Abortusmethodes | Vraag & Antwoord | ABC | Links | Disclaimer | BBS Zon Vakanties | GRIEPPRIK
Abortus Vraag & Antwoord:

10. Hoe werkt de noodpil en hoe moet ik ze gebruiken?

Om te begrijpen hoe de noodpil werkt moet je weten hoe een zwangerschap ontstaat.
Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, maken de eierstokken eicellen en hormonen aan. Twaalf tot 14 dagen voor de menstruatie (maandstonden, regels) vindt er een eisprong plaats. Een rijpe eicel komt vrij uit één van de eierstokken en daalt via de eileiders af naar de baarmoeder. Als zij onderweg een zaadcel tegenkomt kan er een bevruchting plaatsvinden. Dat kan via seksueel contact op de dagen ervoor (zaadcellen kunnen tot maximum 7 dagen overleven), op de dag zelf of op de dag na de eisprong.
Intussen bereidt het baarmoederslijmvlies (op de binnenwand van de baarmoeder) zich voor op de innesteling van het bevruchte eitje. Die innesteling gebeurt 5 dagen na de bevruchting. Vanaf dat ogenblik begint de zwangerschap.
Als er geen bevruchting gebeurt, sterft de eicel af en wordt zij opgenomen door het lichaam. Twaalf tot 14 dagen na de eisprong komt het baarmoederslijmvlies van de baarmoederwand los en wordt afgestoten. Dat is de menstruatie. Vanaf dat ogenblik begint een nieuwe menstruatiecyclus. Meestal duurt zo'n cyclus 27 tot 30 dagen, te rekenen vanaf de eerste dag van de volgende menstruatie. Sommige vrouwen hebben een zeer regelmatige cyclus, bij andere vrouwen varieert die zeer sterk van maand tot maand. Emoties, reizen, stress... kunnen de cyclus beïnvloeden. De eisprong is dus niet echt te voorspellen. Je gebruikt dus maar beter een betrouwbaar voorbehoedmiddel als je niet zwanger wilt worden.

We spreken van de noodpil en niet van de morning-afterpil, omdat die benaming misleidend is. Het gaat niet om 1, maar om 2 pillen, en je hebt 72 uur (=3 dagen) de tijd om die in te nemen. In ieder geval meer tijd dus, dan de naam "morning-after" laat vermoeden. Maar tegelijk geldt dat hoe sneller je de noodpil inneemt, hoe groter de kans dat je erin slaagt een zwangerschap te voorkomen. Als je binnen de 3 uur na het innemen van de noodpil moet braken, moet je onmiddellijk een nieuwe pil innemen.
Je moet de eerste pil zo snel mogelijk innemen, zoals gezegd ten laatste binnen de 72 uur na het onbeschermde seksueel contact of de vergeten pil. Twaalf uur later neem je dan de tweede pil in. De WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) heeft onlangs aangetoond dat je de twee pillen tegelijkertijd mag innemen. Dit heeft geen invloed op de werking.
De noodpil bevat een kunstmatig hormoon (progestageen) dat je ook in andere gewone anticonceptiepillen terugvindt. De noodpil kan zowel de eisprong uitstellen of stoppen, beletten dat een eitje bevrucht wordt, of dat het zich innestelt in de baarmoeder. Eens het bevruchte eitje zich in de baarmoeder heeft ingenesteld, kan de noodpil daar niets meer aan veranderen. De noodpil veroorzaakt dus geen abortus, en mag daarom niet verward worden met de abortuspil (Myfégine).
De noodpil (de merknaam is Norlevo) kost 350 BF (8,68 Euro) en is te verkrijgen in elke apotheek, zonder doktersvoorschrift.
De apotheker zal je wel aanraden om in de loop van de komende week contact op te nemen met een (huis)arts, om een gesprek te hebben over welk voorbehoedmiddel je in de toekomst wenst te gebruiken.
De kans dat je bij een correcte inname van de noodpil toch zwanger wordt is klein (1%). Tegelijk geldt dat hoe sneller je de noodpil inneemt, hoe efficiënter ze werkt. Elk uitstel van de eerste pil met 12 uur verhoogt de kans op zwangerschap met 50%. Je neemt ze daarom best zo vlug mogelijk in, ook al heb je 72 uur de tijd.
De noodpil is dus een uitstekende reddingsboei, maar duidelijk minder betrouwbaar dan bijvoorbeeld de pil, een hormonaal implantaat of het spiraaltje. (met dank aan CGSO Trefpunt)Lees de DISCLAIMER  | Gebruik van alle onderdelen van deze site geschied volledig op eigen risico. | Privacy Beleid |